updates
& inspiratie

WordPress snelheid: snel, sneller, snelst!

Wanneer je een website bezoekt dan is het wel zo prettig dat deze snel laadt. Gebeurt dit niet dan is de kans groot dat je de website verlaat. Daarnaast kijkt Google ook naar de performance van de website en neemt dit mee in het algoritme voor de ranking. Kortom, kijk dus goed naar de snelheid van je website. Met welke tools je dit kunt doen en hoe je dit kunt verbeteren lees je hier.

GTmetrix

GTmetrix  is een online tool welke kan helpen om een snellere, efficiëntere en verbeterde website te ontwikkelen. De resultaten leveren een schat aan informatie op. De meest voor de hand liggende verbeteringen zijn vaak te vinden in het optimaliseren van afbeeldingen, code en stylesheets. De samenvatting resulteert in een letter van A tot F voor de ‘Page Speed Grade’ en ‘YSlow Grade’. Een belangrijk onderdeel van de snelheid wordt bepaald door de webhosting. Wil je serieus aan de slag met de snelheid van een WordPress website, vergeet dan de goedkope shared hosting pakketten, maar ga serieus kijken naar een VPS oplossing waarbij caching en SQL performances zijn gedaan en voldoende geheugen beschikbaar is.

Voor deze website hebben we diverse optimalisaties gedaan en dit resulteert in twee keer een A. Hier zijn we natuurlijk trots op, maar het kan altijd beter. Hier zijn we dan ook regelmatig mee bezig.

Webpagetest

Een ander bekend online hulpmiddel voor performance verbeteringen is webpagetest.org. Deze tool is vergelijkbaar met GTmetrix, maar laat dit op een andere manier zien. Ook hier wordt een oordeel gegeven met letters van A tot F. Webpagetest.org gebruikt hier het begrip FTTB (First Time To Byte). Dit is een belangrijke indicator wat simpelweg laat zien hoe lang het duurt om de server voor de eerste keer te bereiken. Een reactietijd kleiner dan 400 ms (0.4 seconden) is goed te noemen. Het kan uiteraard sneller, maar het overgrote deel van de (WordPress) websites is langzamer hebben we gezien. Het gebruik van CDN hebben we hier niet meegenomen, hierover schrijven we uitgebreid in een later stadium.

MySQL performance

Heb je een VPS of Dedicated server dan loont het de moeite om een MySQL Performance Tuning te laten draaien. De resultaten hiervan laten zien dat het zinvol is om bepaalde instellingen te wijzigen voor een betere database performance. In een zogenaamde my.cnf file kun je dergelijke instellingen wijzigen.

Mod Deflate

De meeste browsers ondersteunen data-compressie voor het ontvangen van HTML, CSS & Javascript bestanden. Hierdoor wordt het downloaden een stuk sneller gezien er minder moet worden gedownload. Apache kan dit doen dankzij Mod_deflate, voor alle bestanden of enkel voor bepaalde types. Controleer hier of de server van je website geschikt is voor compressie. Lees het artikel over Mod_deflate hoe je dit kunt regelen op je website. Is je server hiervoor niet geschikt dan is het wellicht tijd om over te stappen naar een andere webhoster.

Caching plugins?

Zodra het gaat om snelheid van een WordPress website wordt vaak (te snel) gegrepen naar plugins zoals W3TotalCache of WPSuperCache. Vaak kun je met wat simpele stappen de snelheid verbeteren, maar vanwege de vele mogelijkheden is het evengoed mogelijk om een nog langzamere website te creëren. Ons advies is om dit pas als laatste middel te gebruiken.

WordPress snelheid: Ook een snellere website?

Hierboven hebben we enkele tips gegeven voor een betere performance. Wil je meer uit je WordPress website halen, neem dan vrijblijvend contact met ons op, of breng een bezoek aan ons kantoor. Onze koffie is erg lekker!

 

Gerelateerd: Beveiligen van een WordPress website