updates
& inspiratie

Van Universal Analytics naar GA4

Google Analytics 4, ook wel GA4 genoemd, is dé nieuwe manier van statistieken meten binnen Google en is meer gericht op gebeurtenissen en het analyseren van de stappen die genomen worden op een website of app. Universal Analytics is de voorganger.

Google Tag Manager

Het installeren van GA4 is niet zo eenvoudig als Universal Analytics. Het is wel mogelijk om net zoals Universal Analytics een stukje code op de website te plaatsen, maar het verdient de voorkeur om te werken met de Google Tag Manager. Er is dus eerst een Google Tag Manager account nodig. Vervolgens kun je binnen de Google Tag Manager zowel de GA4 als de Universal Analytics configureren. Als de property van de Google Tag Manager goed is ingesteld op de website dan worden de statistieken bijgehouden. Je kan in de Google Tag Manager ook andere externe code en zogenaamde pixels toevoegen.

Machine learning

Google speelt hiermee in op de veranderende wereld waarin privacy belangrijker wordt en werkt met machine learning, waardoor je beter de customer journey in kaart kunt brengen. Google Analytics denkt dus met jou mee om jouw doelen te kunnen behalen.

Met Google Analytics kun je al veel te weten komen over de bezoekers van je website. Voor veel organisaties is deze informatie voldoende, maar als je meer wil weten over het gedrag van je websitebezoekers moet je een stap verder zetten. De Google Tag Manager en GA4 kan allerlei gebeurtenissen meten. Door het instellen van zogenaamde tags kun je bijvoorbeeld meten of en waar er geklikt wordt op een link of video, welke knoppen of aankopen er worden gedaan, het klikken op een telefoonnummer, of het invullen van een formulier.

Stap nu alvast over naar GA4!

GA4 is een geheel nieuwe methode van statistieken meten en lijkt niet op Universal Analytics. Ons advies is om GA4 naast Universal Analytics te draaien. Er zijn veel voordelen van GA4, maar die worden pas duidelijk als er veel data is verzameld. Vandaar: begin nu alvast met data verzamelen!

Hulp nodig met Google Analytics 4?

Mocht je met Google Analytics 4 aan de slag willen gaan en heb je hulp nodig? Wij helpen je graag verder.

Hulp met overstappen