updates
& inspiratie

Help, mijn nieuwsbrief komt in de spambox!

Een nieuwsbrief schrijven is één, maar verzenden is twee. Veel nieuwsbrieven die verzonden worden belanden in de spambox. Soms prettig, maar als je op een eerlijke en professionele manier een nieuwsbrief verstuurd, dan wil je natuurlijk dat deze aankomt. In dit artikel worden een aantal tips behandeld.

1. Inhoud nieuwsbrief

De inhoud is natuurlijk belangrijk. Het moge duidelijk zijn dat spamfilters controleren op kreten zoals korting, aanbieding, voordeel, etc. Let op bij het gebruik van Euro-tekens en vermijdt hoofdletters en uitroeptekens. Kortom, schrijf een goede kwalitatieve nieuwsbrief en let erop dat het geen gebroken links bevat.

De verhouding tekst en afbeeldingen is eveneens bepalend. Heb je een nieuwsbrief met veel afbeeldingen en weinig tekst, dan is de kans groter dat deze onderschept wordt door de spamfilter. Attachments toevoegen en het gebruik van flash is ook niet verstandig uiteraard. Afbeeldingen horen op een server te staan en worden niet meegestuurd met de nieuwsbrief.

2. Eenvoudig uitschrijven

Het is verplicht om iemand eenvoudig te laten uitschrijven. Vermeld duidelijk de afmeld link in de nieuwsbrief. Vervolgens moet dit proces automatisch verlopen.

3. Blacklist check

Het komt wel eens voor dat de server waarvan de mails verstuurd worden op een zwarte lijst staat. Dit komt met name voor in shared hosting omgevingen. Controleer hier of je server (ip) op een blacklist staat.

4. Betrouwbare afzender

Zorg ervoor dat je een betrouwbare afzender bent. Gebruik bij voorkeur een apart mail adres voor nieuwsbrieven en geen no-reply adres. Vermeld je adresgegevens in de nieuwsbrief en zorg dat het ’technische gedeelte’ in orde is. Hierover in het volgende stukje meer.

5. Is je server correct geconfigureerd?

In veel gevallen zijn de DNS instellingen niet correct. De server waarvan de mails verstuurd worden moet correct geconfigureerd zijn. Twee belangrijke records zijn SPF en DKIM. Raadpleeg hiervoor je hoster als je vermoedt dat e.e.a. niet correct is.

6. Zelf eenvoudig testen!

Er is online een handige tool Mail-Tester beschikbaar. De werkwijze spreekt voor zich. Een minimale score van 9 is wel vereist om een nieuwsbrief te versturen. Succes!